Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vyrobit revoluci?

Když jsem byl malý a vládli tu komunisté, tak nám říkali, že revoluce vznikají zdola. Z vůle utlačovaných lidí. Jako když je v papiňáku moc páry. Když přišel čas válek v zálivu, zdálo se že revoluce jsou produktem tajných služeb, které cvičí různé skupinky bojovníků. Arabské jaro ukázalo možnosti marketingu a islámu. Ale až události na Ukrajině přinášejí děsivou nahotu jednoduchosti výroby revoluce.

Ne že by se revoluce dala vyrobit vždy a všude (i když někdo namítne, že je to jen otázka zdrojů). Ale ukazuje se že stačí málo, překvapivě málo. Potřebujete rozdělenou společnost. To zajistí rychlou eskalaci případnách konfliktů. Pak hledáme dostatek lidí bez existenční jistoty. A teď nemluvím o bídě v Africe. Ukrajina je více než vhodná. Ale i jižní státy Evropy splňují podmínky. Mají spoustu nezaměstnaných a takové Španělsko s 50% nezaměstnaností mladých je přímo ideální... Dost práce usnadní negativní ekonomická prognóza. Co? No jako když média pořád omílají, že dobře už bylo a bude hůř.

A teď vybalíme milióny a budeme jim tlačit, jak to s námi bude skvělé? Ne, ne. To by byla chyba. My najdeme zneuznané politiky druhé ligy a jiné osobnosti, které mají společenský dopad. A dost z nich by chtělo hrát první ligu, jenže jim to nějak nejde. A tady přichází na scénu tajný trik. Prostě je vezmeme na kafe, pivo,... a začneme leštit jejich ego a říkat jim, že jim strašně fandíme. Stojí to málo a pokud jste náhodou představitel nějakého státu nebo velké firmy, tak je důležité zamlžit kdy mluvíte o svojí osobní morální podpoře a kdy myslíte nějakou fyzickou podporu od těch, které zastupujete. Pro jistotu to můžete zkusit s více jednotlivci. A stane se zázrak. Z pohrdaného tichošlápka se stane lev řvoucí. Dodáme malou stylistickou podporu a pomůžeme zformulovat problém, naznačíme lumpy a ještě pochválíme jak na ně sám hezky přišel. Opravíme hrubky a máme nového vůdce. Je ještě slabý a nemá podporu. Tak, teď je čas na peníze a nebude jich překvapivě moc. Potřebujeme marketing. Nicméně spousta redakcí hledá nějaký trhák. A my jim ho dodáme. Prostě toho nešťastníka prohlásíme za novou krev na zahnilé scéně. A dodáme ho LIVE. Jasně oblek zapůjčíme a smrkání do rukávu odnaučíme. A je tu nová hvězda. A my mu podáme ruku před kamerou. A ideálně pokud seženeme někoho dalšího, kdo mu taky před kamerou podá ruku. Stačí nějaký velvyslanec nebo tak. A máme osobnost.

Pokud jsme nevybrali úplně špatně, nastane ve vládě naší vyhlédnuté země panika. Se mnou si ruku 3 roky nepodali a s ním jo. On je v televizi po světě a o mě tam jen říkají, že jsem lump. No a nějací ti chudí příznivci se hned nahrnou. Stačí trochu guláše, vždyť to znáte. ODS, ČSSD nebo Armáda Spásy, hlavně že je co do žaludku. Cena? Pakatel. Projev někdo napíše a stačí plamenný přednes. Za chvíli je tu stana/uskupení, které rychle roste. Čas teď hraje trochu proti nám a mohl by ukázat ideovou prázdnotu, ale tu často zaplní vláda dané země. Začne si vymýšlet, kydat hnůj a možná někoho zavře. A teď přijdou akce co nic nestojí. Předneseme pár silných slov na kameru. Zdůrazníme nějaké opatření, které je sice plánované 3 roky dopředu, ale teď vypadá dobře. A náš vůdce začne mít pocit, že za ním bezmezně stojíme. A celkem snadno o tom přesvědčí lidi. Chudým stačí málo.

No a v nějakém momentě se to zlomí. Buď dojde na volby a nemusíme řešit revoluci. Nebo jsou voby daleko a ego vysoko a dojde na demostrace, stávky i jiné libůstky. Chyba většiny států je, že neumí správně reagovat. Chvíli nedělají nic a pak seřežou všechny. A už to žije svým životem, stačí trochu foukat a skoro nic to nestojí. Tedy nás. A paradoxně ani toho vyrobeného vůdce. Zato ti lidé revoluce... Ale o ně většinou moc nejde.

Někdy podobný scénář vznikne nechtěně jako třeba u irákých Kurdů po první válce v zálivu. O to tragičtější má pak následky. Co si z toho můžeme vzít? Pokud máme moc, tak máme i povinnost nevzbuzovat plané naděje. Mohlo by to stát hodně. A pro všechny: Zlořečený, kdo spoléhá na člověka, kdo se o smrtelníka opírá a v srdci se odvrací od Hospodina. ... Požehnaný, kdo spoléhá na Hospodina a jehož nadějí je Hospodin. (Jer 17:5-8). Spoléhat jen na pomoc lidí nelze a už vůbec ne v zásadních otázkách.

P.S.: Případná podobnost s Ukrajinou dnešních dní je čistě náhodná (možná).

Autor: Pavel Kutina | čtvrtek 6.3.2014 6:29 | karma článku: 39,65 | přečteno: 4794x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik