Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

Cikáni / Romové nebyli v té době v Písku problémem. Alespoň ne takovým jako byli na sídlišti v Českých Budějovicích. Asi nějaké ty sousedské spory vznikaly, ale nebylo to nic, co by se v Písku rozsáhle řešilo nebo se o tom povídalo. Byly nějaké hospody, kam si jak Rom tak skin mohli dojít pro rvačku, ale zbytek Písku byl v pohodě. Osobně jsem za čtyři roky studia a nějaké další návštěvy neměl problém ani s Romy ani se skiny. A že jsem se rád Pískem toulal.

Tibor Danihel nebyl nijak známá postava. Akorát se ukázalo, že propadl "cikánskému moru" toluenu. Ten nejprve zničí duši nešťastníka a pak dokoná zkázu těla. Následky užívání jsou pokles analytických schopností, větší sklon k panice a celkově podlomené zdraví. To se za chvíli ukáže jako kritické.

Písecký ostrov, s dnes opět fungující restaurací, byl v té době zapomenuté místo. Oblíbené k různým podivným věcem a v noci i k fetování. Občas jsem se tam zatoulal. To místo mělo zvláštní kouzlo. Šumící řeka a nikde nikdo. Na ostrov vede lávka, která spojuje oba břehy řeky. Nad ostrovem prochází ve výšce asi tak 1,5 metru (někde o kousek výš) u východního okraje. Tam kde je dnes bezbariérový nájezd bývaly schody. Lávka tak nenarušuje atmosféru ostrova, ale zároveň z něj dělá past ze které není úniku.

V pátek 24.9.1993 se sjeli skini na demonstraci do Písku. Těžko říct proč, když České Budějovice byly logičtější volba (tam problémy skutečně byly). Ale možná právě proto, že v Písku nehrozil otevřený střet. Zademonstrovali, zamachrovali a zjistili, že "na cikány" není vlastně kam jít. Tak to šli zapít. Někde na Hradišti to zapili skoro až na plech. Jen podotknu, že většině bylo kolem 16 let. Spíš blbá děcka, než zkušení a vytříbení rasisté a lovci Cikánů. Byla svoboda, jen se muselo přijít nato, že k ní patří i odpovědnost.

Co dělali romští kluci v noci na ostrově se úplně neví. Jedna verze je o toluenu, druhá o tom, že machrovali s nunchaku (to byla taková móda, taky jsme je měli na intru). No a kolem se vracela ožralá holohlavá parta. Ostrov zafungoval jako past a najednou nebylo kam. Jen podotknu, že verze o 60 skinech je hovadina. Realita je tak kolem 20. Což potvrzuje i prvotní obžaloba. Ale zpátky na ostrov.

Čtveřice Romů zjevně zpanikařila, a když to nešlo po lávce, skočili do vody. Otava na podzim není ani příliš hluboká (místy 1,5m někde víc), ani příliš rychlá a ani příliš studená. Ale na celonoční koupání s poničeným zdravím taky není. Skin na lávce byl nutně rychlejší než Rom v řece (obráceně by to bylo stejně). A tady si vybral podle mě toluen svoji daň. Než plavat jako křeček v kolečku, šlo plavat kousek k elektrárně (nebo kamkoliv pryč). Tam se ze břehu nejde jen tak dostat. Tehdy nás dost zarazilo, že to nezkusil. Ale je fakt, že v noci, v řece a s načatou hlavou to vypadá jinak. Skini se královsky bavili a po pár kolečkách byli ve vodě jen tři hlavy. Teď zas zpanikařili skini. A policie je pak lovila po celém Písku.

Bohužel práce policie se podepsala na celém případu. Nejen že se z té doby se traduje vtip: "Jak se pozná policejní potápěč? ... Chybí mu ploutve!" Ale podělali celé přípravné řízení. Což mělo za následek osvobození 18 skinů a exemplární (což ústava zakazuje) trest pro zbylé 3. Ale to předbíhám.

Romové těžce nesli, když soud musel (ano musel - jedná podle zákona) osvobodit 18 skinů, protože policie a státní zástupce nepostavili správně případ. A u 3 - 4 vynesl dvou až tříletý trest. Následkem toho došlo na bitku náměstí, kdy jen blízkost nemocnice zachránila pobodaného skina. Krvavá čára se táhla přes kus náměstí... A pokud si matně vzpomínám, ten pobodaný skin s tím utopením neměl nic společného (ale tady se můžu mýlit). Pak případ radši přesunuli do Českých Budějovic a v Písku to vyšumělo.

Soudy soudily a výsledek byl nakonec všechno jen ne spravedlnost. 18 skinů odešlo středem, ze tří se udělali obětní beránci exemplárního trestu. Rom co málem zabil skina v bitce na náměstí dostal 1 rok. Rodina Danihelových si uřízla ostudu svým obviňováním hasičů, doktorů, atd. A pokud vím Policii prošlo lemplovské zpracování případu, i když nějaké poučení si asi vzali.

Byla to rasová vražda? Tahle otázka vrtá hodně lidem v hlavě. Osobně si myslím, že to byla především veliká hloupost a arogance na jedné straně a nešťastná shoda okolností na druhé. Skinům bylo kolem 16 let a v té době člověk spoustu věcí nechápe a neodhadne. Alkohol tomu taky nepřidal. Po tom, co jim došlo, co provedli, se rozutekli a nepokračovali s dalšími třemi Romy. Takhle vražda nevypadá... Takhle vypadá zabití z nedbalosti - chováte se jako kretén a někdo kvůli tomu umře. Kdyby to policie správně podchytila, tak byl původní trest cca dva tři roky odpovídající, ale měli ho dostat všichni, kdo se téhle lumpárny účastnili. Souhrnem by to vyšlo na nějakých 50 let + bonus pro toho kdo to vymyslel.

Pro nás zůstalo poučení, že ke svobodě patří odpovědnost. Že rozsudek může být politický i ve svobodné společnosti. A také, že novináři (viď Idnes) budou používat starý nešťastný případ, aby vytvářeli dojem, že Čechy jsou plné rasistů. Díky Bohu nejsou. Ale je potřeba říkat pravdu o zlých činech, abychom je nemuseli vidět znovu. Protože jestli si něco Tibor Danihel a Romové obecně zaslouží, pak je to pravda. Ne nenávist, ne pozitivní diskriminace, ale pravda bez příkras.

Autor: Pavel Kutina | pátek 13.11.2015 13:00 | karma článku: 35,79 | přečteno: 2078x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Pavel Kutina

Kupte si čip a bude líp

Kdyby byl ministr Chládek prodejcem, nemělo by to chybu. Jenže není. A pustil se na tenký led. Před 10 lety skončila podobná akce. Pamětníci už se chytají za hlavy... INDOŠ - INternet DO Škol. Tehdy si pomníček vysochala ministrině Buzková (ČSSD) a dnes se snaží zaskórovat ministr Chládek (taky ČSSD)

30.4.2015 v 7:00 | Karma: 13,19 | Přečteno: 266x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik