Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

Za časů studené války mohlo být Západ vděčný Sovetskému Svazu, že systematicky bránil útěkům na západ. Sovětský režim byl průmyslový a potřeboval lidi. Západ tak měl luxus, kdy mohl být tím dobrým a zas až tak moc to nestálo. Stovky uprchlíků se integrují snáze než desítky tisíc. Sovětský Svaz odvál čas změn a po něm i další. Nestýská se mi po něm. Jen je užitečné si uvědomit, že fungující stát, i totalitní, je stokrát lepší než bezvládí, ve kterém probíhají nástupnické nebo klanové války. Nechtěli jsme Saddáma, máme zhroucený Irák. Nechtěli jsme Kadáfího, máme Lybii zmítanou válkou. Egypt o fous přežil. Sýrie je na kolenou a pokud jí nezvedne Rusko, tak se nejspíš rozpadne.

Máme co jsme chtěli. Tedy asi ne my, ale pár optimistických politiků a generálů. Ale ani oni asi nechtěli co se děje teď. Určitě neplánovali, že se problém přenese k nám. Ale měli. Protože stará strategie praví: "Když nemůžeš na nepřítele poslat vojáky, pošli na něj chudáky". A ona je to chytrá strategie. Straně co posílá uleví. A straně kam dojdou, hodně zkomplikují život. Musí je nakrmit, ubytovat ošatit na zimu,... Tedy nemusí. Ale je mnohem těžší pobít tisíce chudáků než tisíce vojáků. Nebo je jen nechat pomřít hladem a zimou.

V arabštině se takovému přesunu za lepším nebo k záchraně říká hidžra. Mnozí si vzpomenou, že Mohamed takhle utekl z Mekky do Mediny. A tím začal islámský letopočet. Dnes tu máme podobnou situaci. Jen neutíká Mohamed, ale statisíce lidí. A vzali to trochu od podlahy a cestují až do Evropy. A aby těm z Blízkého východu nebylo smutno, tak přicházejí i kamarádi z Afriky. K nám zatím moc ne. Stačil trochu ostřejší režim v detenci a fixa. Ale v Německu a Švédsku začíná být veselo. Co tedy s nimi? 

Řešení se nabízí celkem samo. A není to o topení v moři. Nucené práce. Chceš tu s námi fungovat? Dobře, možná ti jde doma o život. Ale zadarmo holubi lítat nebudou. Půl roku budeš makat půl dne a půl dne se učit jazyk + základy naší kultury a práva. Abys neříkal neumím, nevěděl jsem. My tě za to nakrmíme, ubytujeme, ošatíme a pomůžeme ti s dětma. Nebude to luxus, ale doma jsi taky nebydlel v paláci a necpal ses kaviárem. Pak budou zkoušky. Když projdeš dobrý, když ne dáš si ještě jedno kolo. Pokud se kdokoliv, kdo má občanství déle než deset let za tebe zaručí, můžeš bydlet u něj. Ale práci a zkouškám se nevyhneš. Kapesný taky může fungovat, za předpokladu, že nejsou problémy, rvačky ... Můžeš kdykoliv odejít a mi ti zaplatíme cestu ven. Jen kdyby ses tu objevil znovu dřív než za řekněme pět let, tak si tu cestu zaplatíš/odpracuješ. A občanství nevysedíš. Budeš muset ukázat, že to myslíš vážně. Umět dobře jazyk, znát trochu víc než jen základy a samozřejmě čistý rejstřík. Pak se dá po 5 - 10 letech bavit o občanství. Podíváme se i jak pracuješ nebo podnikáš. A jasně máš tam rodinu. To asi každej. Přijít můžou, ale přijímači včetně práce se nevyhnou. Kromě starejch lidí a dětí. Ale to nevadí. Staří občanství nedostanou a děti to budou řešit až v dospělosti. A pokud by se trochu přistřihl sociální stát, nebo příliš dlouhá doba na dávkách by byla na překážku získání občanství, tak by to mohlo fungovat.

Sice čteme o zlořádech imigrantů, ale upřímně jsou všichni problémoví...? Všichni Češi nekradou a všichni Cikáni nedělají bordel. Ani všichni imigranti nepřišli řezat krky a vysávat sociální systém. Jen jim musíme jasně ukázat: "Šanci vám dáme". Ale šance není dávka, to je lopata do ruky a možnost si vybudovat nový život.

 

 

Autor: Pavel Kutina | pondělí 7.9.2015 0:59 | karma článku: 26,57 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kupte si čip a bude líp

Kdyby byl ministr Chládek prodejcem, nemělo by to chybu. Jenže není. A pustil se na tenký led. Před 10 lety skončila podobná akce. Pamětníci už se chytají za hlavy... INDOŠ - INternet DO Škol. Tehdy si pomníček vysochala ministrině Buzková (ČSSD) a dnes se snaží zaskórovat ministr Chládek (taky ČSSD)

30.4.2015 v 7:00 | Karma: 13,19 | Přečteno: 266x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik