Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Temná žumpa českých médií

Čeho je moc, toho je příliš. Česká média totálně ztratila zábrany. Místo zpravodajství nám tlačí propagandu, za kterou by se nestydělo ani Rudé Právo. Místo Peroutky čtou novináři Goebbelse. A příručkou etiky si utírají zadek. Jinak si totiž nedokážu vysvětlit zprávy posledních dní. A iDnes se statečně snaží být v čele, že pane Palato.

Když jsem psal o dvojím metru, netušil jsem jak hlubokého propadu se dočkám. Dříve jsme lízali ruský zadek a dnes pro změnu americký. Páni novináři, je třeba vytáhnout hlavu ze zadku a začít jí používat. Jinak to opravdu dopracujete do té žumpy, o které tak rád povídá pan prezident. A pak vás nahradí translátor od Googlu. A o co jde? Bohužel opět o Ukrajinu. A špatně skrývanou rusofobii.

Zatímco se ve světle Ženevských ramp rokuje, na východní Ukrajině teče krev. Takynovináři to podávají jako vyvražďování Ukrajinců Rusy. Když lže Ukrajinská vláda, je to smutné, ale přirozené. Obžalovaný vždy zapírá. Když lžou lidé bojující proti Kyjevu, je to stejné. Obě strany chtějí prosadit svojí verzi. A získat sympatie. Nejlépe v dolarech a puškách. Že mají USA (NATO) i Rusko svoje zájmy, asi nikdo nepochybuje. Že nám neřeknou všechno a budou mlžit, se dá předpokládat. Ale že povedou česká média štvavou kampaň, to je otřesné. Kde je profesionalita? Kde je stavovská čest? Kde jsou skuteční novináři?

A není to co se píše o Ukrajině pravda? Bohužel není. Uvedu pár příkladů, které ukazují hloubku dezinformací. A to ani nechci rozpitvávat, jak dopadla česká média při cvičení vojáků na rozpoznávání propagandy. Pokud to nechcete hledat, jedním slovem - příšerně.

Začneme Krymem. Objevili se ozbrojenci. A několik dní před tím se vrátili domů jak zpráskaní psi příslušníci Berkutu. Pokud vám přijde naše URNA a protidemostrační jednotky (želvy) profesionální, tak Berkut je ukrajinská obdoba. Kvalitní policisté/vojáci, kteří měli na Krymu zázemí (tedy včetně zbraní). Po incidentu ve Lvově nemohl nikdo normální čekat, že zůstanou na straně Kyjeva. Na Krymu byla i ruská námořní pěchota. Na základě smluv. To že vozili Berkut a kryli mu záda bylo nejspíš za hranou, ale copak normální vláda vyhrožuje vlastním obyvatelům a startuje diskriminaci (jazykový zákon)? Vždyť 58 % (!) obyvatel Krymu jsou Rusové. Ale pozor, hodně místních Ukrajinců je spojeno s Rusy rodinnými svazky. A tím pádem je tam kolem 70% lidí, kteří mají co ztratit. Není spíš očekávatelné, že budou chtít autonomii? A když jim Kyjev místo dialogu začal hrozit silou, tak hledali ochranu v Rusku (jak překvapivé u Rusů)? Napadlo někoho z novinářů, proč krymští netlačili na autonomii ještě před půl rokem? Nebo je jednoduší zaměnit příčinu za následek?

Krymské referendum. Všichni se předháněli o jeho (ne)zákonnosti. Ale nikoho nenapadlo ho vzít jako názor lidí. Prý špatné otázky... Spíš špatní novináři. Otázky byly tendenční, ale i tak to jde rozumně zpracovat. Vezměme každého kdo se neúčastnil, jako že hlasuje proti. A každého kdo hlasuje pro pozdější připojení, taky proti. Účast ~82%, z toho pro ~96%. To je nějakých 78% pro. Odečteme +-5% na chyby a fixlování. A máme nějakých 73%. Když vezmu ~70% Rusů a spřízněných, přidám dvojnásobné důchody a platy ve státní správě... Zdá se vám to nereálné? Ale novináři by museli myslet a nemohli kydat...

Popojedem na východ Ukrajiny. Situace se vyostřuje. A opět prý všechno Rusové. Jen blb by si pálil vlastní prsty, když to za něj udělají místní. Rusko nemá co získat. Kdo by chtěl bankrotující zemi se 45 mil. lidmi? Musíte je nakrmit a v zimě zahřát. A to stojí peníze, moře peněz. Ne ne, tuhle srandu Rusko přenechá nám. A kdo tedy pobíhá na východě Ukrajiny. První na ráně je opět Berkut. Byly jich 4 tisíce... Pak tu máme armádu. Na papíře 134 000. Ve skutečnosti něco víc než půlka. Kolik jich ovládá Kyjev? Deset, možná dvacet tisíc. A kde je zbytek? Jedna výsadková brigáda (spíš torzo) přešla otevřeně k povstalcům. Další skupina vejde do dějin obchodu - uvařte kotel guláše a dostanete 6 obrněnců. Kolik hochů prostě sbalilo kosu (zbraň) a změnilo stranu? To si nikdo netroufá ani odhadnout. Další skupina jsou veteráni z Afgánu, první Čečny a bývalého sovětského západního okruhu. A není to malé číslo. A už vůbec neřeším policii a military nadšence. Ale novináři mají jasno... Šéf z NATO říkal Rusové, tak co bysme mysleli, že? A ani jim nevadí jak pokaždé klesají počty odhalených "agentů". Už jen čekám, že Ukrajinci obviní dítě nebo zahrají kámen-nůžky-papír a kdo prohraje bude agent.

Tak jim Rusové alespoň dodávají zbraně... Ani to není potřeba. Armáda si vytváří skryté zásoby pro případ napadení. Kvalita vybavení je zřetelně nižší než na Krymu A jednotky, které mění strany si svoje zbraně obvykle ponechají. To je ovšem pro české novináře moc složité. Spíš by měli ukrajinské armádě z Ruska přivézt jídlo a naftu. Nebo už někdo viděl posílat vojáky do akce bez jídla, zdravotníků a cisterny? To mají žrát kořínky a krást naftu? Rusko nejspíš popichuje ego povstalců, tak jako předtím popichoval Západ ego v Kyjevě. Asi dodávají spojovací techniku, ale důkazy nejsou. Spekulace o instruktorech je ... především spekulací. A tak je k ní potřeba přistupovat. Víme málo, zato novináři trousí moudra jak králík bobky.

Co mi chybi? Nikdo nedal pořádně do novin program Kyjevské vlády (tedy pokud není jako Yeti) a reakci regionů na něj. To by bylo na Pulitzerovu cenu. Ovšem byla by to práce. A výzva. Co páni novináři, vykoukne někdo ze žumpy a ujme se toho?

Autor: Pavel Kutina | sobota 19.4.2014 7:44 | karma článku: 36,53 | přečteno: 2060x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik