Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kopněte si do řidiče

Každou chvíli napíše někdo o tom, jak čeští řidiči jezdí špatně. Už to moc neřeším, protože vidím, jak se situace na silnicích uklidňuje. Ale když o tom začne mluvit psycholog z Centra Dopravního Výzkumu a ještě k tomu dodá blábol, který vypadá jako reklama na sebevraždu autem, musím také něco říct.

Centrum Dopravního Výzkumu (dále CDV) je na jedné straně užitečná organizace, která pracuje s lidmi, kteří si nehodou prošli a snaží se jim pomoct. Dávají taky dohromady informace o nehodách a snaží jít hloub než policie. Oboje je záslužná činnost. Jenže pak přijde interpretace a tam to celé zabijí. Nařizovat, přikazovat, ohýbat. Hlavně nedat šanci normálnímu slušnému chování. Že je to přehnané? Bohužel pan Zámečník není jediným z CDV, kdo tento postoj zaujímá. A co je na tom vlastně špatně?

Prezentace je na pozadí vážné nehody, která stála lidský život. Nejvyšší soud ji (nejspíš oprávněně) považuje za extrémní případ bezohlednosti za volantem. Detaily se bez spisu nedozvíme, ale z rozsudku vyznívá tato nehoda jako ojedinělý extrémní případ. Proto není vhodné generalizovat. To se ovšem autorce článku ani panu psychologovi nedaří. Skoro by jeden řekl, že je to PR na novou silniční daň (pardon pokutu).

Celý článek se nese v duchu, že chyba je jen a jen v řidiči. Jistě řidič má řídit a ne si malovat nehty, číst noviny nebo koukat po hvězdách. Ale chodec má stejné povinnosti. Nemá koukat po ptácích, ale po autech. Když bude mít na úsměvu nejdřív pneumatiku a pak plachtu, tak mu bude houby platné, jestli to řidiče bude mrzet nebo ho zavřou. Je asi fajn adrenalin skočit do silnice a nejlépe zpoza zaparkované dodávky. A jako bonus dostat okusování silnice a krev v puse.

Tohle nevyřeší hlouposti o tom pro koho je město. Jak se asi dostanou housky ráno do krámu? Přilítnou instalatérům trubky na opravu baráku? Budou saniťáci dědu od vedle do nemocnice levitovat? I to dětské pískoviště navezla Tatra a nebyli to místní kdo nosil písek v pytlíkách od mouky. Každý kdo má v hlavě trochu rozumu ví, že auta ve městě potřebuje. Proto spolu chodci a řidiči musí vycházet a neházet si klacky pod nohy. Přece to něděláme kvůli značkám a pravidlům? Já chci dojít a dojet ve zdraví do cíle. A chci, aby i ostatní došli a dojeli. Věřím, že to chceme všichni. I přes to že nás propaganda CDV rozeštvává a značky nám nepomáhají.

Značky jsou další perla. Značení máme hodně a kvalitní. Nevím jestli si z nás pan Zámečnk dělá legraci nebo to myslí vážně. Bojím se toho druhého. Máme nejvíc značení co jsem kde viděl. Značku na každou blbost. Na rovnou silnici, křivou silnici, rychle, pomalu ... a nejlépe všechno dohromady. Cizinci si klepou na čelo. A výsledek. Přehlížíme značky, protože už nevíme kterou si vybrat. Ignorujeme značky, protože taky musíme řídit a sledovat ostatní auta a chodce. Pokud by mělo CDV dělat nějakou další kampaň tak jedině: Pokácej značku, posílíš bezpečnost. Však studie z Rakouska ukázala, že bez značek jezdí řidiči bezpečněji. Musí řídit a nemůžou se vymlouvat. A najednou je prostor pro slušnost a ohleduplnost.

Slušnost se nedá nařídit a ohleduplnost vynutit. Protože to končí na povinnostech. A výsledek je: "Já svoje povinnosti splnil. Zahalte mu tvář." Chodec se zamyslel a řidič splnil povinnost. A tak přidáme další povinnosti. Ale jen na jednu stranu. Papír je unese. Na druhou stranu přidáme přednosti. Ale ani milón povinností a předností nepovede k nesmrtelnosti chodce. Tu žádný zákon nevymůže. Víte, že po zavedení přednosti chodců v roce 2000 narostl počet zabitých chodců na přechodech ze 7 na 30 (za 1 rok)? "Mám přednost, tak co?" CHRUP... Dokud nebude mezi řidičem a chodcem respekt a ohleduplnost jednoho ke druhému, tak se přechod nestane bezpečným místem. Ale CDV preferuje tresty.

A na obhajobu trestů staví i odpovědi lidí co způsobili nehodu. Ti lidé to nejspíš řekli. Ale psycholog musí chápat kontext. Jsou po nehodě, hrozí jim ztřáta řidičáku a často i vězení. Na CDV nejdou dobrovolně. Je to součást strategie, jak minimalizovat škody. A tu strategii připravil právník obviněného s cílem získat maximum bodů k soudu. Na spoustu odpovědí budou říkat to, co jim přinese nejlepší hodnocení. A pokud společnost mluví o trestech, budou i oni opakovat to samé. Staletá zkušenost říká, že výše trestu nerozhoduje. Pod šibenicí jednoho kapsáře vybírají další zloději kapsy přihlížejících. Jediné co pomůže je vysoká objasněnost - odchytím (skoro) každé přestoupení zákona. Ale my nemáme na to, aby půlka národa dělala policisty. To je slepá ulice. Jediný policista, který sedí na stejném sedadle jako potenciální viník, je jeho svědomí.

A svědomí musí mít prostor. Pokud zavalíme člověka tunou povinností, tak svědomí otupí. Příliš mnoho povinností vede ke vzpouře a nerespektování i těch základních (dobrých) pravidel. A to je na pytel. Potřebujeme vidět toho druhého jako člověka, který má svoje slabiny. A naše ohleduplnost mu může zachráit život. Pojďme to dnes zkusit. Ne kvůli pravidlům, ale kvůli nám samotným.

 

AKTUÁLNĚ SI MŮŽETE TAKÉ PŘEČÍST:
Následky zeleného šílenství

Autor: Pavel Kutina | pondělí 31.3.2014 6:51 | karma článku: 22,22 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik