Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská ruleta

Revolver. Šest komor. Jeden náboj. Nabít, roztočit bubínek. Přiložit ke spánku a zmáčknout. Podat dalšímu. Roztočit, přiložit, zmáčknout. Podat dál... Tuhle hru prý hrávali carští důstojníci, když měli pocit, že jim život protéká mezi prsty a nic nemá smysl. Zůstala jen bolestivá existence. A hra, která přinášela "vysvobození". Carské důstojníky odvál čas. Ale ruská ruleta přetrvala. A dnes se jí rozhodlo hrát více lidí než je zdrávo. Špičkoví politici objevili kouzlo této hry. Jen ji nehrají s klasickým revolverem.

Politik vloží kulku nóty, sankce nebo výhrůžky, chtěl by přiložit k hlavě protivníka. Jenže dnešní svět je komplikovaně propojený a tak nemá jistotu k čí hlavě přikládá hlaveň, ani kde se nachází kulka. Pak ve světle reflektorů a kamer zmáčkne spoušť. Pak podá zbraň dalšímu. Ten přebije svojí kulkou, přiloží a zmáčkne. Poslední měsíc je měsícem hráčů a jejich neuvěřitelného štěstí. Nebo možná nedostatku odvahy pořádně naládovat. Ale děkujme Bohu, za ten nedostatek. On možná dlouho nevydrží. Jako všude se hráči trumfují a pokukují po tom kdo první přebije na ostré. A že se sešlo hráčů.

První si přináší tradici této hry. Přivítejme Vladímíra Putina. V zásobě má extra střely typu zavírání plynových kohoutů, zásobování vesmírné stanice a jako správný superhráč i jadernou munici. Pokud bude hrát jen lehce může přiškrtit zásobování vojsk v Afgánistánu, fouknout do ohně v Sýrii nebo zorganizovat příjezd cara do Kyjeva. Zatím je to zdrženlivý hráč a váží jakou munici nasadí. Chápe nebezpečnost hry, ale o to víc je pro něj neodolatelná.

Další hráč se nemusí bát smrti. Je už po ní. Alespoň politicky. Ze stínů vychází zombie Viktora Janukovyče. Moc munice nemá, ale protihráči mu nadělili několik trumfů. Může znevěrohodnit vládu, rozpoutat občanskou válku nebo prodat vlastní zemi. Jako jediný hráč míří neomylně na vlastní zemi. A nikdy se nevzdá, je to zombie zahnaná do kouta.

Třetí hráč patří také do nejvyšší ligy. I kdyby zvolil atomový útok, jedná se o mírovou snahu. Ano, potlesk pro nositele Nobelovy ceny míru Baracka Obamu. Má v zásobě několik triků - zmenšení G8, embargo na technologie nebo zmražení účtů. Jadernou munici jsme již zmínili. Pokud by se nudil může vyrobit na Kavkaze nějakou menší revoluci. Ovšem na velké plány potřebuje veké peníze a ty zrovna neleží v Oválné pracovně na podlaze.

Čtvrtý hráč a jeho tým je nevýrazný a chtěl by působit jako z lidu. Ovšem jeho vila se nápadně podobá té, kterou ve spěchu opustil jeho předchůdce. Vítáme Arszenyije Jacenyuka. Jeho municí volby je převlékání kabátů a národní garda. Mezi těžší kalibry řadí odpustky oligarchům. A jako superzbraň může použít: "všichni do EU a poslední zhasne". I tento hráč má rozvinutý cit pro míření na vlastní národ. Na jeho obhajobu musíme říct, že si tuto hru nevybral. Zapadl do ní však skvěle.

Pátý hráč, tedy pardon hráčka, je nonšalantní dáma. Tato dáma chápe cenu hry a tvrdí, že dámy takové hry nehrají. Poklona pro "mama" Angelu Merkelovou. Má v rukávu extra kalibr simulačních programů a přesných strojírenských technologií. Koncernová auta by jistě také sehrála roli munice. Menší ráži tvoří zmražení osobních účtů a vyhazov ze škol. Ke cti této hráčky slouží snaha přerušit hru a uspořádat "výlet do Alp".

Šestý do hry je pravý gentleman. A jako poradkyni si najal pověstnou chytrou horákyni. Ovace pro Davida Camerona. Pokud mohou ostatní mrazit účty jen po troškách, tento hráč může lusknutím prstů vytvořit ledové království. Menší ráži tvoří i zde zákaz studia a některé technologie. I tento hráč má vlažný přístup ke hře a hledá cestu jak ze hry ven.

Sedmý hráč je muž mnoha protikladů. Socialista, který má z moci úřední i šlechtický titul. A je tu François Hollande. Hráč, který třímá kulku extra ráže - čtveřici supermoderních lodí. A s ní i černého Petra v podobě francouzských odborů. A tak mu nezbývá než volit menší ráže v podobě mražení osobních účtů a silných slov. Sedmý hráč raději dobývá srdce žen, než aby stál v první linii. Proto, ačkoliv se tváří drsně, i on hledá cesty jak hru opustit.

Ve hře máme i spoustu kybiců, kteří mají holé ruce a fandí jednotlivým účastníkům. Někteří mohou získat, jiní jen čechrají peří ve světle reflektů. Mezi nešťastné persony patří Polsko a pobaltí. Nemají co získat a mohou hodně ztratit. Ale tragickým a všemi přehlíženým účastníkem je ukrajinský lid. Praktický každá střela dopadne alespoň částečně i na něj. Chtěli jen trochu práva. Místo toho dostali revoluci. Krym by možná s těžkým srdcem oželeli, ale těžko oželí zbytek fungování vlastního státu. Proto kolty na stůl. A místo rulety hledat cestu jak z toho ven. Bez výhrůžek a s respektem ke všem. A platí to pro všechny bez vyjímky.

Autor: Pavel Kutina | středa 12.3.2014 7:28 | karma článku: 26,84 | přečteno: 2413x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:47

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik