Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Balkanizace států a rozpad rodiny

Jak souvisí rozpad států s krizí rodiny? A souvisí vůbec? To je téma dnešního malého zamyšlení. Po pravdě leželo mi to v hlavě dlouho, ale až situace na Krymu tomu dala impulz. A tak je to tady.

Tématem dnešní doby je drobení států na státečky a získávání autonomie. A není to malé téma. Kromě Ruska, které si připojilo několik drobných enkláv a USA, které si získalo několik nových základen, není žádný stát, který by za poslední roky zaznamenal větší územní zisky. A oba předchozí případy jsou jako pokus slona vyrůst tím, že spolkne mravence. Zato opačným směrem se pohyb nezastavil. Ostatně máme s tím vlastní zkušenosti.

Termín balkanizace znamená drobení státu na menší, často znepřátelené, entity. Právě balkánská Jugoslávie byla ošklivým příkladem jak může dopadnout mnohonárodnostní stát, který se už nedokáže udržet pohromadě. Ale nejde jen o Jugoslávii, přikladů je celá řada. Jižní Súdán právě prochází trnitou cestou skutečného osamostatnění. Eritrea, Výhodní Timor, naše Česko-Slovenské dělení. A na cestě jsou další snahy. Odtržení Baskicka, referendum ve Skotsku, debata o míře automie států v USA. Pokud by byla situace kolem Krymu klidnější, pak by nejspíš usiloval o konfederační autonomii nebo samostatnost a snažil by se stát černomořským Kyprem.

Co vede státy k drobení? Je to národnostní klíč? Špatná ekonomická politika? Určitě mají vliv.Pak mě ale přišla na mysl otázka: Jaký je rozdíl mezi válčícím Srbskem a Chorvatskem a mezi manželi, kteří se hádají před supermarketem a směřují k rozvodu? Odpověď mě trochu zarazila. Čím víc jsem o tom přemýšlel, tím víc mi to přišlo podobné. Když jeden z manželů udělá podraz na toho druhého, tak to otřese důvěrou a dlouho to bolí. Když jedna skupina uvnitř velkého státu podrazí druhou, tak to probíhá skoro stejně. Jen to zahrnuje víc lidí.

Západ drobí rodinu a kašle na tradiční hodnoty. A rodina dostává zabrat. Roste počet singles. Možná jsou schopní a sebevědomí. Jenže hodně z nich chybí schopnost nebo motivace k ústupkům nutným k soužití. Nechopnost rozeznat kdy je potřeba autoritu poslechnout a kdy jí můžeme korigovat je problémem mnoha (nejen singles). Neradi posloucháme a raději velíme. A dneska to jde. Doba nám dává to, co bývalo výsadou králů. A nás pálí dobré bydlo. Rodina znamená náklady a omezení. Ale rodina nemá největší hodnotu, když svítí slunce. Rodina je podaná ruka, když jeden nemůže. Obětí, když po vás ostatní plivou. Střecha v dešti. Jenže dnes žijeme v době, kdy se tváříme, že déšť nemůže přijít. A pokud přijde, tak má někdo povinnost nás schovat. V osobním životě stát pomocí sociálního systému a v případě států mezinárodní společenství.

To vede k nezodpovědnosti a neochotě pomáhat. Je požehnanější dávat než brát.Je spousta natažených rukou a jen málo těch, kteří dávají. Rodiny se rozpadají, kvůli malichernostem a náklady nese stát v sociálních programech. A národy ve státech se chovájí úplně stejně jako nezodpovědní manželé. Obviňují jeden druhého a nechtějí přijmout svůj díl povinností. A stejně jako směřuje rozhádané manželství k rozpadu, tak i rozhádané skupiny vedou stát k rozdělení. A rozdělení ke slabosti, nákladům a často zůstane mezi bývalými partnery zloba.

Rodina i stát stojí na stejných hodnotách. A když necháme rozbíjet hodnoty na kterých stojí rodina, tak se velice rychle můžeme ocitnout uprostřed rozpadajícího se státu s vidinou občanské války. Že to není možné? Kdo by to řekl dva měsíce zpátky o Ukrajině? Poctivě, málokdo. A na jakých hodnotách stojí naše civilizace? Na křesťanských. Bible je základem pro poznání Boha a se hodí i ke správě státu. Např. Kdo je věrný v nejmenším, je věrný i ve velkém. A kdo je nepoctivý v nejmenším, je nepoctivý i ve velkém. (Luk 16:10). To známe z naší republiky a v modrožlutém to vidíme na Ukrajině. Lidé si nevěří, státy si nevěří a USA raději odposlouchává všechny než, aby se zeptali. A proč se neptají? Protože nevěří, že jim někdo řekne pravdu.

Rodina i stát potřebují návrat k hodnotám. Jen na základě hodnot je možno obnovit obojí. A každý z nás může přispět, když obnoví své hodnoty.

Autor: Pavel Kutina | pondělí 10.3.2014 6:39 | karma článku: 15,76 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik