Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina - pouť temnotou

Situace na Ukrajině se opět posunula. A jak se za posledních 14 dní stalo pravidlem, není to dobrý posun. Hlavně pro ukrajince. Ti se dostávají do kleští z mnoha stran a nezbývá jim než doufat, že další rána nebude horší než ta předchozí. Světlo na konci tunelu nikde a možná ten tunel ani nemá konec. Zůstává jen bolestivá pouť temnotou.

Když se prezident Janukovyč rozešel s EU a řekl, že nenabídli dost, naštval část svého lidu. Protestovali, přišlo i nějaké přetažení pendrekem, ale byl to slušný protest a ani policie se nechovala příliš nepřátelsky. Jenže protesty nebyly dost silné a protestující pocházeli hlavně z míst, která byla stejně proti Janukovyčovi. Takže na ně kašlal. Pak přišli kameny zápalné láhve, gumové a ostré sřelivo. Obměnili se protestující i situace. Nastal zmatek, který ostupně přerůstá v agónii. V prvním článku jsem prošel hráče a ve druhém jsem zmínil potřebu dělat věci správně. Teď se podíváme na faktickou situaci a její možné vyústění.

Ukrajina je multinárodní stát s početnou ruskou menšinou. Něco jako česká první republika. V dobách míru a prosperity o nic nejde a člověka to alespoň donutí učit se jazyky. Ale v době chudoby a nepokojů je to průšvih. A pokud přidáme historii, kde jedna strana byla vítězem a druhá poraženým, jedná se o hodně špatnou situaci. Ovšem pokud se vítězové a poražení střídali a podle pravidel vendetty to dávali poraženým sežrat, pak je to kombinace přímo výbušná. A je nepochybné, že je vendetta stále živá. Vždyť druhý zákon byl zákaz jazyků menšin na úřadech a ve školách. To může udělat jen člověk zaslepený nenávistí nebo naprostý blb. A z toho druhého je moc nepodezírám. Naprosto nechápu, jak mohli udělat takovou věc. A ještě prohlašovat, že z rusky mluvících udělají občany 2. kategorie. To může procházet pobaltí, kde se jedná o stovky tisíc ve třech státech (A EU tlačí na antidiskriminační zákony), ale ne jednomu státu, kde je 8 miliónů rusů. A taky je to jeden z důvodů toho, co právě probíhá. Ten oficiální.

O Krymu se píše všude. Je tam ruská základna a Rusko jí nemá jak nahradit. Novorossijsk je příliš malý a asi i mělký. Takže Sevastopol nejde nahradit. Alespoň ne v dohledné době. Smlouva je sice do roku 2042, ale co prosakuje do západních médií, tak ukrajinci dělají rusům pakárnu při celních řízeních, hledají banální chyby a natahují to jak to jen jde. Čili žádná idylka. Jenže na krymu je taky autonomie (napůl) a ~60% ruských obyvatel. A tak se tahá místní parlament s Kyjevem - pěkně podle předchozího bodu. No a rusům se to nelíbí. Základna v Somálsku by možná měla stabilnější podmínky. To je nejspíš jeden z hlavních důvodů, proč pobíhají ruské jednotky a domobrana po Krymu.

Dost mě překvapilo načasování do olympijských her. Mohla to být shoda okolností a mohl to být záměr. Ale je jasné, že to rusy nepotěšilo a od Putina za to Ukrajina pochvalu nedostane. Podle mě je to jeden z hlavních důvodů brutality ruské odpovědi. Cílem není ochrana ruských občanů ani Krym. Oboje je příjemný vedlejší produkt, ale ne hlavní cíl. Hlavní cíl vidím v ponížení Ukrajiny. Pan Putin chce Ukrajinu na kolenou, zlomenou a prosící. A EU pošpiněnou nesplněnými sliby a vlastní slabostí. Toho nikdy nedosáhne otevřenou agresí. Vnější tlak lidi semkne, a tak se nejspíš nedočkáme velké vojenské operace. To co funguje, je vnitřní tlak, který začne společnost drtit zevnitř. Ta pak přestane fungovat a padne. Část tlaku jsou výše popsané rozbroje uvnitř společnosti a vojenské cvičení, které dává křídla různým bojůvkám a samosprávám. Ale to by nestačilo, ke kladivu je potřeba kovadlina. Ekonomická kovadlina.

Na Ukrajině se kupčí, krade a korumpuje. To asi nepřekvapí. Ale rozměry toho svinstva překvapí i otrlé harcovníky. Jeden příklad za všechny. Prezident Janukovič natvrdo vybral ze státní kasy asi 70 miliard (ale dolarů!) a poslal si je na offshore účty. Rozdávání fungujících továren, bez sebemenší snahy o privatizaci, je také pověstné. Co to udělá s výkonem ekonomiky je jasné snad každému. A že to přivede Ukrajinu do dluhové pasti se dalo čekat. Konec konců Ukrajina je černá díra na peníze. A teď má problém $1,5 mld Gazpromu za plyn a $3 mld Číně. S Gazpromem se dá dohodnout politicky, ale Čína Ukrajině nic nedluží. A tady leží druhá past. Pro Rusko je výhodné pokud dojde k plné mobilizaci ukrajinské armády. Leštěním kulometů v obraných pozicích ještě žádný stát nezbohatl. A pro Ukrajinu to platí dvojnásob. Pokud omezí výrobu, regiony nepošlou peníze do státní kasy a někdo z venku nepomůže, tak je Ukrajina v bankrotu nato šup.

Pak už jen obviňování, vztek a násilí. A OSN bude žádat Rusko, aby zasáhlo, to OSN, které teď přemýšlí jak Rusko klepnout přes prsty. Pro Ukrajinu je to špatná situace a pro ukrajince zvlášť. Vlastními chybami rozehráli hru, kde je příliš mnoho v sázce. Pokud budou hrát dál na "sílu", dopadnou špatně a možnost ztráty Krymu bude vypadat jako výhodný obchod. Jedinou cestu ven vidím v pohlazení ega páně Putina a doplnění autonomie Krymu tak, aby flotila neměla problémy. Jenže se obávám, že horké hlavy ještě neschladly k tomuto řešení. A nebo se stane, že paní Tymošenková jim vyfoukne revoluci a vrátí se jako zachránkyně národa. Každopádně světla se nedostává a tma nad ukrajinským národem stále trvá.

Autor: Pavel Kutina | neděle 2.3.2014 9:58 | karma článku: 16,57 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:10

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik