Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Revoluce pohřbená procesním právem

Na Ukrajině se situace rychle mění a k tomu se dostanu samostatným článkem. Teď bych se zaměřil na opomíjený aspekt - procesní právo. Co to je? A co má vlastně pohledávat v revolučním zápalu. Správný revolucionář přece staví barikády, hází kamení a molotovy. Šije si rány jehlou a nití, pořádá demontrace a když má štěstí, tak s ním jednají politické špičky světa. Tak k čemu procesní právo?

Když jsem se před pár dny bavil s kolegou o špatné situaci na Ukrajině, nadhodil jsem, že pokud chtějí dělat velké změny, zabere to hodně času kvůli různým lhůtám. Takové to 1. až 3. čtení v parlamentu. Tu něco říká jeden zákon, tu druhý. A všechny zdržují. Třeba i o pár dní, ale v součtu už jsou to týdny a měsíce. Kolega zkušeně prohlásil, že s tím si hlavu lámat nebudou. Mají přece klacky v ruce, tak na co by čekali? Měl samozřejmě pravdu. Jenže schopnost hodit bumerang neznamená, že vám za chvíli nepřistane v úsměvu. A úsměvy v Kyjevě mrznou.

Procesní právo není přežitek. Je to propracovaný systém, jak schladit horké hlavy, promyslet dopady a vůbec udělat právní záležitosti dobře. Jistě, nezaručí dokonalé zákony, ale dává šanci. A je podmínkou legality a legitimity. Ne dostačující, ale v drtivé většině případů nutnou. A v případě, že je váš soupeř elitní pravník, je naprostá hloupost mu nahrát na jednoduchou smeč. A jak to souvisí s Ukrajinou a revolucí.

Všichni mluví o prezidentu Putinovi. Ale zapomínají na premiéra Medveděva. Který učil právo na významné univerzitě. A na sbor právníků, který vládu doprovází. To je chyba, obrovská chyba. Dala by se pochopit, u mladých revolucionářů. Je obtížně pochopitelná u starých. A naprosto neomluvitelná u poslanců ukrajinského parlamentu. A co vlastně provedli? Je toho dost. Bohužel. Začnu od podpisu dohody Janukovyč - opozice - ministři EU. Do té doby se dá hodně věcí rozporovat, ale formálně byly správně.

Zastavení první. Když něco podepisuji, tak to čtu. A pokud podepíšu, tak to dodržím. Je to sice nepraktické, ale zůstává mi důvěryhodnost. A hodně věcí se dá později dojednat jinak. Ale první chybou je kašlat na smlouvy. Pár takových akcí a protistrana už dotyčnému nebude věřit ani jméno.

Zastavení druhé. Ústava není cár papíru. Pokud neplatí, přestává platit právo a začíná džungle. Proto ústava obsahuje i postup své změny. A není vůbec dobré na něj kašlat. Což se podle všeho kyjevskému parlamentu podařilo. Část poslanců, ta proti chybí. Něco jako více čtení a alespoň pokus o diskuzi, se podle všeho nepodařilo. A zjevně se neobtěžovali ani s procedurou náhrady prezidentského podpisu. To je mimořádně špatný moment, který vede ke zpochybnění všech dalších zákonů. A samozřejmě to Rusové udělali. Aneb práce kvapná, málo platná (a ještě bude pěkně drahá).

Zastavení třetí. Prezidenti se nestřílí, prezidenti se soudí. Chtěli byste, aby policie střílela podezřelé na ulici? Vypadáš jako kriminálník... BUM! Ne? Tak je potřeba dopřát spravedlivý proces i prezidentu Janukovyčovi. A opět v ústavě je napsáno jak na to (a doplňují to nějaké zákony). Prezident je specifické funkce a když si tam někdo zvolí troubu nebo lotra, tak nestačí říct, nechceme tě. Protože jinak bude mít taková země 2 prezidenty. A že to není dobré, je jasné i z Čech - a to byli jen policejní prezidenti. O to víc to platí v situaci, kdy v zahraničí budou mí oporu oba, ale každý jinde.

Zastavení čtvrté. Kvantita nenahradí kvalitu. Alespoň u zákonů to platí. Když dokázal lid s mizerným zákonem vyžít 20 let, tak 20 dní ještě vydrží. Nikde není psáno, že se musí zákon bezhlavě vymáhat. I vláda může krátkodobě pozastavit vymáhání špatného zákona. Ale schválit X zákonů za den, to je parodie. Tam nehrozí, že by někdo četl víc než nadpis. A co to udělá s legitimitou dojde každému. Navíc pokud se situace jen trochu obrátí změní, lze očekávat křik části poslanců, že hlasovali pod nátlakem, a že je to neplatné.

Každé zastavení je hřebík do rakve revoluce. Ale to není to nejhorší. Je to i hřebík do rakve mezinárodní pomoci. To už vůbec není sranda. A nejhorší je, že kašlání na formalitu může přispět k občanské válce.

Autor: Pavel Kutina | sobota 1.3.2014 0:30 | karma článku: 20,48 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik