Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Bible důvěryhodná - Nový Zákon?

Než se pustíme do témat, o kterých Bible mluví, je potřeba si položit tu nejzákladnější otázku. Je Bible důvěryhodná? A má nám vůbec co říct? Je to jen sbírka starých příběhů nebo se jedná o živou knihu, která adresně promlouvá k dnešní generaci?

Důvěryhodnost zdroje nabyla ve světle nedávných událostí opět významu. Tak jako by se dnes nikdo rozumný nenapil z neznámé láhve alkoholu, tak je podobně nerozumné čerpat z neznámého duchovního pramene. A to se samozřejmě týká i Bible. Metanol v láhvi povede k fyzické smrti a stejně tak falešné učení způsobí smrt duchovní. Proto se i my zaměříme na původ Bible a podíváme se jak vznikala. V zájmu objektivity se nejprve seznámíme s měřítky, která poté použijeme na všeobecně přijímaná díla starověku. A na závěr je aplikujeme na Bibli.

Prvním důležitým měřítkem je časový odstup mezi popisovanou událostí a samotným zápisem. Lidé ve starověku měli lépe vycvičenou paměť (drahý papyrus/pergamen a méně rozptýlení typu televize) a tak určitý odstup nevadí, avšak stále platí, že kratší odstup od popisované události vede k vyšší důvěryhodnosti. Druhým faktorem je motivace autora - co získá pokud bude lhát a co ztratí, pokud bude mluvit pravdu. Důležitá je i stálost textu v průběhu času, která potvrzuje, že pracujeme se stejným textem jako autoři. Stálost textu v základním jazyce doplňuje soulad různých jazyků (překladů) a jejich stálost v čase. Významným argumentem je soulad s dalšími zdroji, shoda s dobovými reáliemi (ale zde narážíme na naše omezené znalosti) a případné citace zkoumaného textu v jiných dílech.

Všechny spisy, které máme z období starověku, jsou dnes k dispozici pouze ve formě kopií z pozdější doby. Originál není k dispozici u žádného z těchto děl. Přesto je považujeme za věrohodné. A to i přes obrovský časový odstup nejstarších dochovaných kopií. Např. Aristotelova Metafyzika je k dispozici pouze v kopii z období kolem roku 1100 a Aristoteles zemřel roku 322 Před Kristem - což dělá přibližně 1400 let mezi originálem a nejstarší kopií. K dispozici máme 5 kopií a to je velmi omezený počet pro textové srovnání [1]. Podobně jsou na tom Caesarovy Galské války, historické spisy Herodota, Tacita a Suetonia. Jak je na tom Bible? K dispozici máme více než 5300 rukopisů a z toho 30 z období 2. a 3. století [1]. I v tomto případě se jedná o kopie a originály se nedochovaly. Nejstarší rukopis pochází z období kolem roku 120 a obsahuje část Janova Evangelia [3]. Z tohoto období máme také svědectví o autorství evangelií od Papia a o něco pozdější (~ roku 180) svědectví od Irenaea [2]. Můžeme tedy konstatovat, že historického materiálu k Bibli je dostatek a pokud chceme měřit stejným metrem, nezbývá než prohlásit jej za více než dostatečný.

Další oblastí je motivace autorů zkreslovat pravdu. Ve starověku bylo velmi běžné přehánět své úspěchy a minimalizovat až zatajovat ponižující neúspěchy. Například Egypťané raději vynechali 200 let své historie, než by ve svých kronikách přiznali nadvládu Hyksósů [1]. Podíváme-li se na Nový zákon, získáme diametrálně odlišný pohled. Apoštol Pavel se pustil sám do sebe a nazývá se nejmenším apoštolem (1.Kor 15:9) a Lukáš (Pavlův přítel a blízký spolupracovník) v knize Skutků popisuje pronásledování prvních křesťanů včetně významného Pavlova podílu. Všechna evangelia otevřeně přinášejí Petrovy poklesky a zvláště výrazně jsou vyjeveny v Markově evangeliu, které sepsal Petrův učedník Marek. Chyby ostatních učedníků, jejich dotazy a nevíra jsou silně vetkány do všech evangelií [2]. Můžeme tedy usoudit, že zápis evangelií probíhal velmi pečlivě a autoři se snažili o maximální autenticitu. Zároveň je velmi nepravděpodobné, aby se tyto negativní informace zachovaly v plné síle po delší dobu. Jedenáct apoštolů zahynulo mučednickou smrtí a dvanáctý strávil nespecifikovanou dobu ve vyhnanství na pustém ostrově. Apoštol Pavel byl dvakrát kamenován a několik let byl vězněn. Štěpán byl ukamenován a další učedníci trpěli různými ústrky včetně otevřeného násilí. V tomto světle se jeví účelové zkreslení jako krajně nepravděpodobné, protože autoři neměli naprosto nic, co by mohli získat sepsáním a šířením Ježíšovy zprávy, zato měli hodně co ztratit [2]. Evangelia a dopisy Nového zákona tak byly sepsány velmi krátce po skutečných událostech a je oprávněné je považovat za přesné popisy skutečných událostí.

Brzké sepsání podporují i 3 obsahové prvky:1) Absence zmínky o zničujícím požáru Říma z 19. června 64 [8]a následném pronásledování křesťanů za císaře Nerona, které by se jinak nutně objevilo v dopise Římanům. Je nepředstavitelné, že by jinak citlivý a velmi pečlivý Pavel nereagoval na takto tragickou událost ani jedinou zmínkou. 2) Absence zmínky o dobytí Jeruzaléma a zničení Chrámu římskými vojsky Tita Flavia Vespasiana roku 70. Lukáš popisuje Ježíšovo proroctví o osudu Jeruzaléma - Lu 21:20-24 - a tento až pedantský přesný autor by zmínil naplnění Ježíšova proroctví. Zvláště když se jako klíčové ukázalo varování, aby lidé z venkova nechodili do obleženého Jeruzaléma. Dovnitř je Titus nechal volně projít, ale jako součást promyšlené strategie vyhladovění, je ve městě uvěznil a znemožnil jim odejít [7]. Ačkoli se pro Římany jednalo méně významnou událost, pro Židy to byla národní tragédie srovnatelná např. s vyvražděním a zbouráním Prahy pro Čechy. 3) Apoštol Pavel je na konci knihy Skutků živý a v domácím vězení. Víme, že byl popraven kolem roku 62 [2] a tedy i kniha Skutků byla sepsána před tímto rokem. Ovšem Skutky jsou druhým dílem Lukášova záznamu a tím pádem muselo být napsáno Lukášovo evangelium ještě dříve. V této době však ještě žilo velké množství očitých svědků a tak by Lukáš jen těžko mohl psát nějaké výmysly.

Pro důvěryhodnost jednoho zápisu je vhodné mít i záznamy od dalších autorů, kteří nemají nic společného s původním autorem. Úplně nejvíce se cení autor, který je otevřeně nepřátelský, protože ten nemá žádný důvod podporovat původního autora a obecně se u něho očekává zvýšená krititičnost [2]. Podívejme se tedy zda existují i jiná než Biblická svědectví. Prvním autorem je Flavius Josephus, židovský historik, který napsal ve svém díle Dějiny Židů z roku 93/94 [4]: V té době žil moudrý muž jménem Ježíš. Jeho způsob života byl dobrý a byl znám jako ctnostný. A mnoho lidí z Židů i z jiných národů se stalo jeho učedníky. Pilát ho odsoudil k ukřižování a ke smrti. Říkali, že se jim zjevil třetí den po ukřižování a že byl živ, podle toho byl pokládán za Mesiáše, o němž proroci předpovídali zázraky. Druhým významným autorem je Plinius, který se roku 112 ptá císaře Trajána jak má potlačovat křesťanství [5]. Důležitá je část zmiňující oslavy Krista jako Boha, protože tím jednoznačně vyvrací možnost pozdější mytologizace Ježíše Krista a ukazuje historický pohled krátce po událostech zapsaných v Novém zákoně. Třetím autorem je římský historik Tacius, který křesťanstvím otevřeně pohrdal. Přesto však zapsal Krista jako původce křesťanství a potvrdil Piláta Pontského jako římského místodržícího, který nechal vykonat Jeho popravu. Jedná se o vysoce postaveného a dobře informovaného muže, který dbal na morálku a svojí pověst. Jeho svědectví, tak můžeme považovat za velmi důvěryhodné.

Z výše uvedeného vidíme, že pro důvěryhodnost Nového zákona mluví celá řada faktorů. Při zachování alespoň základní objektivity musíme považovat Nový zákon za nejlépe dochované dílo starověku a jeho popis skutečností jako objektivní. S tím, že klíčová událost, život Ježíše Krista a jeho smrt, je potvrzena i z jiných zdrojů, které jsou ke křesťanství neutrální nebo otevřeně nepřátelské.

 

  1. Hugenberger, G.P. (12/01). Evidences for The Historicity of the Bible. Staženo z http://images.acswebnetworks.com/1/934/Historicity_of_Bible.pdf
  2. Strobel, L. (2002) Kauza Kristus. Praha:Návrat domů
  3. krestane.info. (2011). Výběr některých rukopisů Nového Zákona. Staženo z http://www.krestane.info/vyber-nekterych-rukopisu-noveho-zakona/
  4. Lem J. (2011). Mimobiblické zmínky o Kristu - Ježíš u Flavia. Staženo z http://rozumnavira.cz/apologetika/46-mimobiblicke-zminky-o-kristu-jezis-u-flavia.html
  5. Lem J. (2011). Mimobiblické zmínky o Kristu – Ježíš a Tacitus. Staženo z http://rozumnavira.cz/apologetika/68-mimobiblicke-zminky-o-kristu-jezis-a-tacitus.html
  6. Lem J. (2012). Mimobiblické zmínky o Kristu – Ježíš a Plinius. Staženo z http://rozumnavira.cz/apologetika/101-mimobiblicke-zminky-o-kristu-jezis-a-plinius.html
  7. Wikipedie (n.d.). Obléhání Jeruzaléma (en). Staženo z  http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Jerusalem_%2870%29
  8. Wikipedie (n.d.). Velký požár Říma (en). Staženo z http://en.wikipedia.org/wiki/Great_fire_of_Rome
Autor: Pavel Kutina | pondělí 22.10.2012 3:43 | karma článku: 14,14 | přečteno: 1084x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

V době kdy se tenhle nešťastný případ stal jsem studoval v Písku. Pojďme se podívat jak se stalo to, čím tehdy žil celý Písek. A vlastně i celá republika.

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Povinná školka aneb jak ublížit potřebným

Když tohle neštěstí prosazoval bývalý politruk, nemělo cenu argumentovat.Je škoda, že ministrině Válková pokračuje beze změny. Škoda hlavně pro děti, které to nejvíc potřebují. Proč? To se dozvíte záhy.

9.11.2015 v 8:00 | Karma: 33,49 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Mýty a výmysly dopravních psychologů

Když začne ministr dopravy mluvit o drakonických trestech je to důkazem jeho levičácké orientace. Holt řidiči jsou taky paraziti, že ČSSD. Ovšem když se přidá odborník, pak je to buď ukázka neznalosti nebo grantové prostituce.

27.10.2015 v 7:00 | Karma: 31,63 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Pavel Kutina

Kam s nimi? Hidžra v plném proudu

Nerudovská otázka. Jenže nejde o slamník, ale o lidi. A na obou stranách problému. Umíme vyřešit pár uprchlíků a asi dokážeme pomoct i dost lidem co přišli o domov. Ale dnes řešíme jinou otázku...

7.9.2015 v 0:59 | Karma: 26,57 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1244x
Autor je křesťan :-)
spaseni.info

Seznam rubrik